Izlet po Furlaniji in Collio (Italija)
02.07.2024

Tudi letos smo poskrbeli za naše člane SSSLO SE Uprava in se udeležili prečudovitega izleta po Furlaniji in Collio (Italija).

Z zgodnjim štartom smo iz Ljubljane začeli našo dogodivščino in se odpravili v ČEDAD – nekdanjo prestolnico Langobardov izredno slikovito staro mesto vzdolž bregov reke Nadiže, so ustanovili že Rimljani, kasneje pa je postal prestolnica Langobardov. Sprehodili smo se po ozkih ulicah nad globoko sotesko Nadiže, katere so zelo lepo ohranjene. Ob postanku smo se kot veleva tradicija privoščili dobro kavico in slastni italijanski sladoled. Po postanku smo prečkali znameniti Hudičev most, o katerem legenda pravi, da ga je zgradil sam hudič… Ogledali smo si tudi Langobardski tempelj.

Iz Čedada nas je pot odnesla v mestece SAN DANIELE – prestolnica italijanskega pršuta. San Daniele Del Friuli je prijetno manjše furlansko mestece, ki se je znašlo na svetovnih kulinaričnih zemljevidih predvsem zaradi pršuta, ki ima v tem mestecu večstoletno tradicijo. Lokalne pršutarne dosegajo odličnost okusa tudi s pomočjo mikro klime, ki je zaradi svoje lege povsem unikatna. Mesto ima preko 30 pršutarn – večjih in manjših, ki skupaj proizvedejo kar 2,6 milijonov pršutov letno in zaposlujejo preko 400 ljudi. Mi smo eno do njih tudi obiskali, tam so nam predstavili postopek pridelave pršuta ter nam pripravili pokušino.

S polnimi želodci smo se odpravili v kraj COLLIO (ITALIJANSKA BRDA) in si ogledali prestižni grad in zgodovinske vinske kleti Italijanska Brda – »Collio« katera poznana po kakovosti vinogradov in po številnih gradovih. Mi smo obiskali enega od njih, kjer naj bi gostili Casanovo, ko so ga izgnali iz Benetk. Grad stoji na čudovitem griču sredi prostrane zelene pokrajine v središču prelepega vrta in izžareva elegantnost Collia. Grad se ponaša z najstarejšo arhivsko vinsko kletjo v celotni Furlaniji, v kateri najdemo vina, ki so bila označena z najvišjo kakovostjo celo v delih samega Casanove. Kakor se spodobi smo tudi poskusili enega od njihovih boljših šampanjcev.

Na poti proti domu smo se ustavili na lepo urejeni turistični kmetiji v Vipavski dolini, kjer prisegajo na domače sestavine in avtentične recepture, jedi pa predstavijo na moderen način. Družinsko vodena kmetija, kjer stare generacije skrbijo za okuse, mlade pa za prezentacijo, vse skupaj pa pričara en kulinaričen miks vsega dobrega kar lahko ponudi Vipavska dolina. Če temu dodamo še topel sprejem in pristno gostoljubje, smo dobili pravo kulinarično doživetje.

Naš prečudovit enodnevni izlet smo zaključili v večernih urah.